Joomla Free Template by FatCow Hosting

Kedves Olvasó!

Most néhány fontos dologra hívom fel a figyelmedet, amivel elkerülheted, hogy átverjenek, különféle csalás áldozatává válj!

"Alig használt német napelemelem eladó", "Csak 2 évet használt napelem eladó" - ilyen és hasonló hirdetéseket olvashatunk most az interneten.

Vajon ilyen ostobák a németek? Józan ésszel ezt bárki elhiszi? Két év után leszerelnék?! Ugyan!
Ezek a hirdetések közönséges csalások! Egy szó sem igaz a 2 éves használatból. Valójában legalább 10-12 éves paneleket árusítanak. UIgyanis a kezdetekben az volt a támogatási feltétel, hogy bizonyos idő elteltével a német polgárnak újra kell cserélnie az elavult paneleket. Vagyis- ezekek az alig használt panelek, valójában már le vannak nyúzva, semmilyen garanciára ne is számítsunk! Inkább a ("veszélyes"?) hulladék kategóriájába tartoznak. Pocsék, értéktelen áru. Amúgy könnyű ezt le is ellenőrizni: minden panel hátulján van egyedi azonosító szám. Ezt küldjük el a gyártónak emailben és kérdezzünk rá angolul / németül, hogy mikor is készült, van-e rá garancia. (Hoppá, lesz kis meglepetés, nemhogy garancia nincsen, még a legtöbb ilyen kis gyártó meg is szűnt!).


Mostanában divat lett, hogy magyar cégek szlovák számlával kínálják az árut. Nos ezzel két probléma van, mindkettő nagyon "húzós":

Az első, hogy ez bizony adócsalás, amiben az eladó és a vevő egyaránt elkövetők és ezt nehéz lenne kimagyarázni. Az árut Magyarországon tárolják, innen szállítja magyar fuvarozó a megrendelőhöz, vagyis minden körülmény arra mutat, hogy itt a szlovák számlának csak az adóelkerülés volt a célja. A napelemet a tetőn nehéz lesz eldugni, s előbb utóbb úgyis el kell számolni azzal, hogy honnan is lett vásárolva. Ha csak így jön össze a napelem rendszer, akkor inkább nem kell megvenni!

A második, még nagyobb gond, hogy a legtöbb cég nem tervez hosszú távra. Pár év múlva, amikor a garanciális problémák elkezdődnek, nem lesz egyszerű megtalálni a magyar-szlovák vállalkozót. Arról nem is beszélve, hogy miből lenne pénze elvégezni a javítást? Ha megnézed a www.e-cegjegyzek.hu -n, akkor láthatod, hogy a legtöbb szoláros cég vagy alig pár éve alakult, vagy bizony már van is rajta egy-egy végrehajtási eljárás. Azt meg végképp ne gondold, hogy egy 500000 Ft-os törzstőkéjű céget hosszú távra terveznek.(Gondolj bele, pl. egy inverter akár 1 millió is lehet! És a garancia azt jelenti, hogy zsebbe kell nyúlni!)  A napelempiac nem egy pénzcsináló gép. Itt 500.000.- Ft-os törzstőkével egerészni sem lehet, ha hosszú távra tervezel. Megnézheted a cégek mérlegét is: aki évek óta veszteséges, ugyan miből fogja a garancia költségeit fizetni?

Ha problémák helyett megbízható, hosszútávon működő céget keresel, akkor nálunk megtaláltad:

1998-ban alakultunk, megfelelő a törzstőke és nyereségesen, szabályosan működünk. Partnereink a legnagyobb világcégek, s nem valamilyen zavaros forrásból szerezzük be a termékeket. Maximálisan törekszünk arra, hogy kedvező áron, magas minőséget biztosítsunk.

 

Részben már találsz erre információt a "Hogyan működik" címszó alatt.

Itt a konkrét legszokványosabb átverésekről írok:


- "A mi cégünk német technológiával készült napelemeket forgalmaz." Vagy még jobb: "a napelemek német minőségirányítás alapján készülnek."

Ha ezt olvasod, akkor ez azt jelenti, hogy kínai napelemet akarnak dupla áron Rád sózni. Szó sincs arról, hogy ezt a napelemet a németek gyártanák, vagy akár valaha is járt volna abban az üzemben német (még német turista sem Nevetés ) Mit is jelent a német "minőség írányítás"? Csak annyit, hogy a világon minden üzem rendelkezik ISO minősítéssel, a termékek pedig TÜV minősítéssel. Az a kínai napelem, amit jó drágán akarnak eladni Neked, tehát ugyanazzal a minősítéssel rendelkezik, mint bármilyen más kínai napelem.

- "Mi kizárólag extra minőségű monokristályos napelemet forgalmazunk."

Tovább se olvasd az ilyen oldalt! Ha a Magyarországon akarsz elhelyezni napelemes rendszert, ugyan miért lenne jobb a mono, mint a poly?! Az adott helyszíntől függ, hogy milyen technológia a megfelelő (és tudnod kell, legalább van 8-10 eltérő technológia, nem csupán 2!)

- "... az általunk forgalmazott napelemek mindenféleképp megtermelik beruházási költségüket."

Ha ilyen biztos ebben az eladó, akkor nyilván írásos garanciát is tud erre adni. Én még nem hallottam ilyen garanciáról. Nagyon sok dolog befolyásolhatja a megtérülést. Nem is egyszerű kiszámolni. Vannak olyan szempontok is, amiről a kontárok még nem is hallottak, nem is írom ide le Lakat a száján Mi alkalmazunk egy pénzügyi tanácsadót, aki szakirányú véghzettséggel ki tudja számítani, hogy milyen módon lehet a beruházás költségeit csökkenteni, a bevételt növelni és így elérni, hogy a befektetésed megtérüljön.Írj bátran, ha kérdésed van, vagy ha valami furcsát látsz a neten. Rövidesen válaszolok.

Ha azt a napelem rendszert akarod megvenni, ami tényleg Neked való, akkor küldd töltsd ki a "napelem tervezés kérdőívünket" és küldd el!

Bárkitől is vásárolsz, nehogy használt panelt, vagy szlovák számlásat vegyél. Ezekből baj lesz!