Napelemes kiserőmű kivitelezés - Munkára fogjuk a napsugarakat!

A napelemparkok, napelemes kiserőművek kivitelezését egy tervezési szakasz előzi meg. Vannak, akik a tervezőasztal mellől felállva döbbenten szembesülnek azzal, hogy a helyszín adta valós lehetőségek alaposan feladták a leckét, keresztülhúzva addigi számításait. Nos, ez az, ami nálunk nem fordulhat elő!

Napenergiában gondolkodik? Vegye fel vegyünk a kapcsolatot, megtaláljuk a leginkább megfelelő megoldást!

Az ASTRASUN komplett gépparkkal – cölöpöző gépekkel, homlokrakodókkal, kanalas kotrókkal, targoncákkal, teherautókkal – rendelkezik, így a legnehezebb terepen sem jövünk zavarba. Azt valljuk, hogy aki a terveket elkészítette, legyen jelen, s felügyelje a kivitelezést is. Főállású mérnökeink és felelős műszaki vezetőink a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a munkálatokat, hogy minden a szabályoknak és a terveknek megfelelően történjen.
napelem, napelemes rendszer, napelemes kiserőmű, naperőmű, astrasun, napelempark, megújuló energia, tiszta energia, energetika, energetikai fejlesztés, energiapiac, energetikai beruházás, megújuló energia, zöldenergia
napelem, napelemes rendszer, naperőmű, astrasun, napelempark, megújuló energia, tiszta energia, energetika, energetikai fejlesztés, energiapiac, energetikai beruházás, megújuló energia

Stabil alapok

A tartószerkezet kiválasztásánál a stabilitás a vezérelv. A naperőműnek évtizedeken keresztül kell egy adott helyszínen helytállniuk. Az általános módszer a kiserőművek telepítésekor az volt sok más piaci szereplőknél, hogy a helyszín felkeresése nélkül, csak a helyszínrajzok alapján készült a napelem panel kiosztás, a tartószerkezet pedig valamilyen ismeretségi alapon rendelkezésre álló termék volt. Később a kivitelezés során – jobb esetben – a talajmechnanika és a húzáspróbák után lett módosítva az eredeti terv. Ennek folyományaként a megépült erőművek jelentős része statikailag hibás, s csak jelentős utólagos javítás esetén fognak működni a teljes – tervezetten 25-30 éves – időtartamban. 

Az ASTRASUN naperőműveinél ilyen hiba nem fordulhat elő: mivel már a tervezés során elvégezzük a cölöp húzáspróbákat, így a végleges tartószerkezettel kalkulálunk. Figyelembe vesszük azt is, hogy a napelemek takarításához (napelemmosó robotok) megfelelő kiosztást kell alkalmazni. A naperőművek kivitelezésének egy másik klasszikus „buktatója”, hogy hónapokat kell várni a hálózatra csatlakozásra – de nem az ASTRASUNNÁL! Ennek elkerülésére ugyanis a középfeszültségű munkákat a lehető legelőbb elvégezzük.

Prémium alkatrészek, prémium szolgáltatás

A beszerzés során kizárólag prémium, kiváló minősítésekkel rendelkező alkatrészeket vásárolunk, ügyelve arra is, hogy a beépített anyagoknak „bankable”-nek, azaz banki szempontból  finanszírozhatónak kell lenniük. Enélkül ugyanis szakmai befektető nem veszi meg a projektet, így állhat elő olyan hálátlan helyzet, hogy egy értékesítés során akár 20-30%-kal is kevesebbet kínálnak az erőműért, mint a megfelelően kialakított naperőmű parkokért.

Írásunk elején szó esett az általunk nyújtott komplett biztonságtechnikai tervezésről, amelyet vagyonvédelmi szempontból kötelező is kiépíteni. Minőségpolitikánk része, hogy a teljes kivitelezést a biztonsági kamerák felvételén rögzítsük az ellenőrizhető és igazolható munkavégzés érdekében, így ezek már az építkezés kezdetére rendelkezésre állnak.
napelem, napelemes rendszer, naperőmű, astrasun, napelempark, megújuló energia, tiszta energia, energetika, energetikai fejlesztés, energiapiac, energetikai beruházás, megújuló energia
napelem, napelemes rendszer, naperőmű, astrasun, napelempark, megújuló energia, tiszta energia, energetika, energetikai fejlesztés, energiapiac, energetikai beruházás, megújuló energia

Naperőmű lépésről-lépésre

Az operatív munka a területet megfelelő előkészítésével kezdődik: ez optimális esetben csak egy fűkaszálás, de olykor komoly bontási munkálatok is előfordulnak. A közép- és kisfeszültségű (KÖF és KIF) kábeleket homokágyban, jelölő szalaggal szakszerűen fektetjük le. Következhet a gondosan megtervezett cölöpözés, majd a tartószerkezet előírásoknak megfelelő felépítése. Az elkészült tartószerkezetet húzástesztnek és többlépcsős minőségellenőrzésnek vetjük alá, így semmilyen kellemetlen meglepetés nem érheti a megrendelőt a későbbiekben. Ha elkészült a biztonságos és garantáltan időtálló tartószerkezet, következhet a kiserőmű „motorjainak”, maguknak a napelem paneleknek a gyártó előírásainak megfelelő rögzítése.

Itt jegyeznénk meg, hogy a kiépített naperőművek tervei között ritkaságszámba megy még külföldön is, Magyarországon pedig kizárólag az ASTRASUN tervezéseknél található meg a tervdokumentációban a napelemek rögzítésére vonatkozó kötelező érvényű gyári előírás.

Holott ez az apróság valójában kulcsfontosságú a garancia érvényesítésében, s hiánya a kivitelezéskor teljes garanciavesztést eredményez! Az általunk épített erőművekben más részletekre – például az inverterre, védelmi elemekre, transzformátorra, kapcsolóállomásra – kiterjedően is minden alkalommal szigorúan figyelünk az előírásszerű rögzítésre, s ezáltal a garanciavesztés elkerülésére. Az eszközök hálózatba kötése ugyancsak a szabványoknak megfelelő módon, arra jogosult szerelőink által történik.

A folyamat végén az i-re a pontot a beüzemelés és a próbaüzem teszi fel, melyet az áramszolgáltatóval egyeztetett időpontban és módon végezünk el. Indulhat az energiatermelés!