Egy ilyen tavon elférne egy naperőmű is

Vízen lebegő naperőművek / 3. – Tegyük az úszó naperőművek térképére hazánkat!

Az Astrasun Csoport elsőként készül hazánkban mintaprojektként úszó napelemparkot megvalósítani. Blogposzt-sorozatunk záró darabjában rámutatunk, milyen piaci potenciált jelent az ilyen létesítmények telepítése Magyarország számára.

Első a termőföld

Azt aligha vitatja bárki, hogy Magyarországon a gazdaság húzóágazata egyértelműen a mezőgazdaság, valamint az arra épülő termelőipar. A gazdaság többi szereplőjének arra kell törekednie, hogy ne vonjon el értékes területeket az agrárium elől, illetve – amit a hagyományos napelemparkok hosszú távon képesek is érvényesíteni –, termelésre ismét alkalmassá tegye az általa használt földterületet. Az első fontos szempont tehát a piacképesség megőrzésében a mezőgazdaság érdekeinek érvényesítése.

Aszályveszély!

Szembe kell azonban nézni vele, hogy a klímaváltozás miatt a korábbi évtizedekhez képest hosszabbak lettek az aszályos időszakok, s ez a fordulat a mezőgazdaság eddigi modelljeinek működőképességét is veszélyezteti. Magyarország vízellátás szempontjából a világ egyik legsérülékenyebb országa: a nyugati megyéken kívül egész területén többé-kevésbé tetten érhető az elsivatagosodás folyamata. A Duna–Tisza közi Homokhátságot, ahol 40 év alatt 3-4 méterrel csökkent a vízszint, egyenesen félsivatagos övezetbe sorolták. A gazdaság motorjaként szolgáló agrárium azonban a kiszámíthatatlan csapadékos periódusok miatt rá van szorulva az öntözésre. A vízkészletek védelme kulcsfontosságúvá vált.

A vízi élővilág megköszöni

A vízkészleteknek nem csak a mennyisége számít, hanem a minősége is. A párolgással a víz mennyisége csökken, a kevesebb víz könnyebben felmelegszik, ami drasztikus változás jelent a vízi világ számára: elszaporodnak az algák, a halak számára azonban leszűkül az élettér, a magasabb hőmérsékletet nem tudják tolerálni, és akár tömeges pusztulás is kezdetét veheti. A vízre telepített naperőmű szerencsére mindkét kardinális kihívásra megnyugtató megoldást kínál: a napelempanelek és a tartószerkezet árnyékolják a vízfelületet, megakadályozva a párolgást, a túlmelegedést és vele az algásodást. Mindemellett a halak a napelempanelek alatt kiváló ívóhelyre lelnek.

Munkahelyteremtő technológia

Magyarországon tehát egyszerre érvényesíthetők a termőföldvédelmi és a vízvédelmi szempontok az úszó naperőművek telepítésével. A telepítéshez nem szükséges érdemi tereprendezés, így fakivágásra vagy bozótirtásra sem kerül sor, megőrizve ezeket az értékes élőhelyeket az állatvilág számára. A vízfelszín sík felülete miatt nincsenek fizikai akadályok a méretezésben, a naperőmű úszó szigete könnyen mozgatható és pozícionálható egyetlen rögzítőkábel segítségével.

Az Astrasun Csoport által tervezett vízi naperőmű olyan mesterséges tavon valósul meg, ahol nem fenyegeti a napelempark a táj esztétikai értékét, ellenben munkahelyeket teremt és ami még ennél is fontosabb: értékes új tudásanyaggal látja el a csapathoz csatlakozókat a jövő – már hozzáférhető – technológiájáról.