Napelempark-fejlesztés itthon és külföldön – Ez történt az ASTRASUN Solar-nál márciusban

Napelempark-fejlesztés itthon és külföldön – Ez történt az ASTRASUN Solar-nál márciusban

Az ASTRASUN Solar Nyrt. március elején jelentette be, hogy egy 130 kW teljesítményű napelempark fejlesztése révén terjeszkedik tovább a román napenergia piacán. A hónap közepén pedig az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. jóváhagyta a társaság 100 százalékos leányvállalata, a Solar Negyedik Kft. által benyújtott naperőmű létesítésére vonatkozó csatlakozási tervét. Emellett dr. Keresztes Attila, a társaság elnök-vezérigazgatója a magyar napenergia piaccal és annak működésével, illetve szabályozásával kapcsolatban osztotta meg a gondolatait egy, a PV-Magazine.com felületén megjelent véleménycikkben.

Számottevő napelempark-fejlesztés Romániában

Az ASTRASUN Solar Nyrt. nagy hangsúlyt fektet a földrajzi és technológiai értelemben vett diverzifikációra, melynek célja az, hogy a társaság a szignifikáns naperőművi-kapacitás kiépítése révén európai viszonylatban is meghatározó piaci szereplővé váljon.

Ezen gondolat mentén a társaság egy Romániában található, rossz állapotú, törmelékekkel teli, növények termesztésére nem alkalmas, 2500 négyzetméteres területen 130 kW napelemes rendszer kiépítésébe kezdett. Az ASTRASUN a projekt megvalósítása során egy olyan cölöpöző technológiát használt, amelynek köszönhetően a kopár területet újra a dús zöld növényzet veheti birtokba. Emellett a napelempark az április végére tervezett befejezését követően egy ipari terület és az elektromos autók töltésére alkalmas AC/DC töltők energiaellátását fogja biztosítani.

A projekt megvalósításáról a társaság elnök-vezérigazgatója, dr. Keresztes Attila is pozitívan számolt be. Kiemelte, hogy a jelentős naperőművi teljesítmény kiépítése révén a helyi iparvállalatok működésének támogatása mellett a társaság számára azért is számottevő a projekt, mert ez az első alkalom, hogy az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnikai-Holding Zrt.-vel, valamint az IK Metál Kft.-vel kötött együttműködés keretében közösen gyártják a napelemparkhoz szükséges tartószerkezetet.

Újabb naperőművi projekt indulhat Magyarországon

Szintén márciusban jelentette be a társaság, hogy az ASTRASUN-cégcsoport újabb naperőművi-fejlesztés kivitelezését tervezi Magyarországon, miután leányvállalata, a Solar Negyedik Kft. által benyújtott, összesen 11,7 MW kapacitású naperőmű létesítésére vonatkozó csatlakozási kérelmet március 7-én jóváhagyta az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.

A csaknem 3,8 milliárd forint összértékű, Szabadegyháza külterületére tervezett naperőmű előreláthatóan majdnem 3000 családi ház éves villamosenergia-fogyasztásának megfelelő, évi 16 ezer MWh villamosenergia-termelésére lesz alkalmas. A fejlesztési munkálatok ugyanakkor kizárólag a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (MAVIR) teljes, a kiserőművi hálózatcsatlakozási szerződés megkötéséhez is szükséges jóváhagyást követően kezdődhetnek meg. A naperőmű üzembe helyezése várhatóan 2025 januárjában történik meg.

A szabadegyházi naperőmű-fejlesztés kapcsán Keresztes Attila elmondta, hogy a hazai naperőmű kapacitás bővítésén túl a projekt azért is bír kiemelkedő jelentőséggel az ASTRASUN számára, mert a Műszertechnika-Holding Zrt.-vel, illetve az utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft.-vel közösen legyártott speciális tartószerkezetet a naperőmű építése során immár itthon is éles körülmények között tesztelhetik.

Felfele ível a magyar megújulóenergia-piac, de van még tér a fejlődésre

Keresztes Attila a PV-Magazine.com felületén megjelent véleménycikkben elemezte a magyar és az európai megújulóenergia-piac működését és szabályozását, illetve az elérhető állami támogatásokat. Emellett kifejtette véleményét a piaci ellentmondások feloldásához, a piac sérülékeny pontjainak megerősítéséhez szükséges magyar és európai napenergia-stratégia továbbfejlesztéséhez kapcsolódó megoldásokról.

„A fejlődéshez és a befektetések megtérüléséhez viszont elengedhetetlen a már említett villamosenergia-rendszer, a hálózati infrastruktúra jelentős fejlesztése, a szabályozási környezet tökéletesítése és kiszámíthatóvá tétele. Ahogy az is, hogy Magyarországon is beinduljon a helyi gyártás, a helyi termelés. Utóbbi esetben mérföldkőnek számít az, hogy nemrég a napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártására vonatkozóan egyedinek számító együttműködés létesült a működési területükön jelentős tapasztalattal és egyedülálló szakértelemmel rendelkező három magyar vállalat, az ASTRASUN Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt., valamint utóbbi cégcsoport tagjaként az IK Metál Kft. között. Ugyanakkor a hálózat érdemi fejlesztéséhez és további infrastruktúra kiépítéséhez jelentős löketet az EU-val közös kiegyezés és a helyreállítási alapból érkező, megújuló energiát célzó források adhatnak.” – olvasható a véleménycikkben, amelynek a teljes angol változatát az alábbi linken tekinthetik meg: https://www.pv-magazine.com/2023/03/21/hungarian-solar-is-on-the-rise-but-much-needs-to-be-resolved/