Ikarus Tech néven indít közös vállalatot az ASTRASUN Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt.

Ikarus Tech néven indít közös vállalatot az ASTRASUN Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt.

Új fázisához érkezett a napelemes tartószerkezet-gyártás a társaságoknál

Az év elején kötött kiemelt partneri együttműködésük következő lépéseként, IKARUS TECH Kft. néven közös vállalatot hozott létre a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ASTRASUN Solar Nyrt. és az Ikarus autóbuszgyártóval egy tulajdonosi körbe tartozó Műszertechnika-Holding Zrt. A közös cég megalapításával a vállalatok célja, hogy azon keresztül folytassák a napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártására irányuló kereskedelmi tevékenységüket, ezáltal vezető pozíciót betöltve a hazai és az európai megújuló piacon. A Műszertechnika-Holding Zrt. fémmegmunkálás területén szerzett több mint 130 éves tapasztalatának, illetve az ASTRASUN Solar Nyrt. naperőművek tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos évtizedes piaci jártasságának egyesítése révén ugyanis olyan egyedi tudás és szakértelem összpontosul az újonnan alapított vállalatban, amely potenciált az előrendelések alakulása nyomán a piaci szereplők is felismertek.  

A 2023 januárjában kötött kiemelt partneri együttműködés második fázisának megkezdéseként az ASTRASUN Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt. – új cég alapítása helyett – egymás között egyenlő arányban megvásárolta az érdemi tevékenységet jelenleg nem folytató Egg Veled Kft. 100 százalékos üzletrészét. A társaság cégneve ezzel egyidőben IKARUS TECH Kft.-re módosult, és a továbbiakban az együttműködő felek ezen vállalaton keresztül folytatják a napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártására irányuló kereskedelmi tevékenységüket.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt., valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft. az idei év elején lépett partneri együttműködésre egymással azzal a céllal, hogy közösen gyártsanak napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezeteket. A megállapodás első fázisaként az IK Metál Kft. és az ASTRASUN Solar Nyrt. olyan keretszerződést kötött egymással, amelynek értelmében egyedi megrendelések alapján az IK Metál Kft. napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártását és értékesítését végzi majd az ASTRASUN Solar Nyrt. részére.

A partneri együttműködés második lépéseként a két társaság megállapodott abban, hogy egy közös vállalatot hoznak létre, amely közös vállalaton keresztül bonyolítják az önálló gyártási tevékenységét, ezáltal válva Európa egyik legmeghatározóbb napelemes fémszerkezetgyártójává. A harmadik fázisban pedig arra fognak törekedni, hogy a közös vállalatuk önállóan megjelenjen a piacon és más, független piaci szereplők megrendeléseit is képes legyen teljesíteni.

Az IKARUSZ Tech megalapítása a Műszertechnika-Holding Zrt.-vel közös együttműködésünk sikerességének egyik fokmérője, hiszen az előrendelések száma alapján azt látjuk, hogy a hazai és főként az európai megújuló piac szereplői felismerték, hogy ebben a vállalatban a Műszertechnika-Holding autóbuszgyártás piacán is hasznosított, a fémmegmunkálás területén szerzett több mint 130 éves tapasztalata, valamint az ASTRASUN Solar naperőművek tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos több mint egy évtizedes szakértelme összpontosul. Ez pedig kifejezetten egyedi és speciális tudás és kínálat a napenergia piacán. Így az új céggel kapcsolatos, előzetes várakozásunk az, hogy vezető és meghatározó szerepet töltsön be a napelemparkokhoz szükséges tartószerkezet-gyártás területén itthon és Európában egyaránt” – mondta el dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója az IKARUSZ Tech Kft. megalapítása kapcsán.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. célja továbbá egy olyan oktatási központ létrehozása Szabadegyházán, amelynek keretében mérnökképzést, valamint napelem tartószerkezet építésével kapcsolatos oktatásokat is indíthat. Ezáltal a vállalat jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy az ezen a területen tevékenykedő munkavállalók naprakész tudással rendelkezzenek a legújabb technológiákkal kapcsolatban, valamint folyamatos képzésben részesüljenek a naperőmű tervezés, kivitelezés, üzemeltetés és karbantartás, beruházás, valamint fejlesztés kapcsán is.

Bár a korábbi megállapodás keretében jelzett legalább ötvenmillió forintos forgalmat a társaság és az IK METÁL Kft. még nem bonyolították le, a fentiekben írtakkal összhangban, a felek az előrendelések állományának alakulására tekintettel döntöttek úgy, hogy ezen a ponton már célszerű együttműködésüket közös cégbe szervezni.