Az ASTRASUN Solar Nyrt. által kivitelezett hibrid naperőművet helyeztek üzembe Romániában

Az ASTRASUN Solar Nyrt. által kivitelezett hibrid naperőművet helyeztek üzembe Romániában

Regionális terjeszkedési stratégiájával összhangban egy csaknem 130 kWp teljesítményű hibrid naperőmű kivitelezési munkálatait zárta le az ASTRASUN Solar Nyrt. a romániai Temesváron. A december óta a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat által fejlesztett naperőmű az üzembe helyezést követően az elektromos autók töltésére kihelyezett AC/DC töltők 100 százalékban tiszta, megújuló energiaforrásokon alapuló energiaellátását biztosítja. A projekt kivitelezése azért is kiemelt jelentőségű az ASTRASUN Solar Nyrt. számára, mivel a társaság egy olyan fejlesztést valósított meg a határon túl, amely a villamosenergia-termelés több, eltérő technológiáját, így az energiatárolást és kiegyenlítést, az elektromos autók töltését, valamint a hálózatra termelést is alkalmazza egyetlen műszaki egységben.

Az ASTRASUN Solar Nyrt. év elején kezdte meg a közel 130 kWp teljesítményű napelemes rendszer kiépítését a romániai Temesváron található, csaknem 2.500 négyzetméteres, rossz állapotú, törmelékekkel teli, termőföldnek alkalmatlan területen. A projekt kivitelezése során a fenntartható és környezettudatos működést szem előtt tartva, a vállalat a hagyományos napelemes rendszerek létrehozásával szemben olyan cölöpöző technológiát alkalmazott, amely révén a kopár területet ismét a zöld növényzet veheti birtokba.

A 20 kV-os transzformátoregység által energizált, 122 kWp teljesítményű hibrid naperőműhöz az üzembe helyezést követően egy olyan energiatárolóegység csatlakozott, amely az elektromos autók töltésére alkalmas AC/DC töltők zöld energiaellátását biztosítja, továbbá alkalmas arra is, hogy kiegyenlítse a kisebb hálózati, illetve termelési ingadozásokat.

A projekt kivitelezése továbbá abból a szempontból is jelentős a naperőművek tervezésében és kivitelezésében jelentős piaci tapasztalattal rendelkező társaság számára, mert a naperőmű létesítéséhez szükséges tartószerkezetet az Ikarus Tech gyártotta. Az a vállalat, amely a Műszertechnika-Holding Zrt.-vel, valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft.-vel kötött három oldalú együttműködés eredményeként jött létre, és célja, hogy Európa egyik legmeghatározóbb napelemes fémszerkezetgyártójává váljon. 

„A temesvári naperőmű-projekt kivitelezésével egy olyan technológiai fejlesztést valósítottunk meg Romániában, amely itthon is mintaként szolgálhat arra vonatkozóan, hogy akár a hálózatfejlesztés hiányában is lehetséges új, megújuló energia kapacitásokat, illetve elektromos töltőállomásokat csatlakoztatni a rendszerbe. Jelentős továbbá azért is, mert az újonnan üzembe helyezett hibrid naperőműben egyrészt több, a villamosenergia-termelés eltérő technológiáját, így az energiatárolást és kiegyenlítést, az elektromos autók töltését, valamint a hálózatra termelést is alkalmazzuk. Illetve az erőmű 100 %-ig tiszta megújuló energiával tölti majd fel a hozzá csatlakoztatott autótöltő állomásokat. Az ilyen típusú, zöld energiával működő, tároló és töltő rendszerek pedig egyelőre nemcsak itthon, hanem a határon túl is egyedi szolgáltatásnak számítanak” – mondta dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN Solar Nyrt. elnök-vezérigazgatója.